Longhaas

Longhaas-5

De Longhaas bestaat in uit twee spieren die de longen van het rund bewegen. Omdat deze spieren constant in beweging zijn, is het een vrij stevig stuk vlees. Wel is de Longhaas flink dooraderd, waardoor de longhaas een geweldige smaakbeleving is. In Nederland is deze snit vrij onbekend. In Frankrijk (onglet) en de VS (hanging tender) daarentegen is het een ware delicatesse. Een leuk feitje is dat slagers vroeger regelmatig naar de boerderijen gingen om vee te slachten. Zij mochten dan een stukje vlees uitzoeken voor eigen gebruik. Vaak werd dan gekozen voor de longhaas, waardoor dit vlees ook wel de naam ‘karweivlees’ of ‘beenhouwersbiefstuk’ heeft gekregen. De betere slager kan dit vlees voor jou bestellen. De longhaas moet men niet verwarren met de Jodenhaas.

De bereiding van het vlees is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het te snijden. Daarom wijd ik hier toch een recept aan.

Longhaas
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Longhaas
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Zoals al aangegeven bestaat de longhaas uit twee spieren. Deze zijn verbonden door een zeen. De zeen zit in het midden.
  Longhaas door Southern Dutch BBQ
 2. Snij de longhaas doormidden en verwijder de zeen. Haal ook overbodig vet en vliesjes weg. Ik snij de longhaas vervolgens altijd in biefstuk formaat.
  Longhaas door Southern Dutch BBQ
 3. Breng vervolgens wat olijfolie aan en hierna de rub. Het vlees is zo smaakvol dat peper en zout of een beetje Todd’s Dirt al voldoende is. Ik heb in dit recept gekozen voor de Peppered Cow rub van Simply Marvelous, te koop bij True2BBQ. Deze rub heeft, zoals de naam al doet verklappen, een hoog pepergehalte, iets wat ik erg lekker vind. Laat de rub een uurtje op kamertemperatuur intrekken.
  Longhaas door Southern Dutch BBQ
 4. Bereid de BBQ voor op 200C / 390F voor direct en indirect gebruikt. Ik heb voor dit recept appelhout gebruikt als rookhout. Ik vind het lekker om voor dit recept een fruitsoort te gebruiken. Hierdoor voeg je een zoetje toe aan de smaak. Ook kersenhout zou het goed doen. Leg het vlees op het indirecte gedeelte van de BBQ, totdat het vlees een kerntemperatuur van 45C / 113F heeft bereikt. Leg het vlees vervolgens op het directe gedeelte van de BBQ en gril het af tot de kerntemperatuur van 53C / 127F is bereikt. Pak het vlees vervolgens in folie in en laat het 5 tot 10 minuten rusten. Je vlees is nu medium gebakken.
 5. Bij het aansnijden zal je het volgende aantreffen:
 6. Prachtig stuk vlees wat je geproefd moet hebben!
Deel dit Recept
 
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe