Varkenshaas

varkenshaas door Southern Dutch BBQ

Afgelopen weekend was de Tony Stone Low & Slow. Op vrijdag heb ik meegedaan aan de KCBS judging class. Op zaterdag heb ik onder andere een Masterclass gevolgd van BBQ icoon Jim Johnson. Jim heeft 28 Grand Championships op zijn naam staan. Tegenwoordig doet hij zelf niet meer mee aan wedstrijden, maar gaat hij de wereld over om anderen te enthousiasmeren over BBQ’en. Eerlijk is eerlijk, dat gaat hem goed af. Hij vertelt vol passie over zijn ervaringen en deelt ook veel tips.

Zo gaf hij ook de tip voor een recept van een overheerlijk varkenshaas. Zijn motto ‘keep it simple’ is zeker terug te zien in dit recept. Op de terugweg van Hoofddorp naar Breda was het plannetje gesmeed. Ik wilde mede vanwege de korte bereidingstijd dit recept direct uit te proberen.

Varkenshaas
Porties Prep Tijd
2 -3 personen 15 minuten
Kook Tijd
15 - 20 minuten
Porties Prep Tijd
2 -3 personen 15 minuten
Kook Tijd
15 - 20 minuten
Varkenshaas
Porties Prep Tijd
2 -3 personen 15 minuten
Kook Tijd
15 - 20 minuten
Porties Prep Tijd
2 -3 personen 15 minuten
Kook Tijd
15 - 20 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Voor de mensen die het niet weten: Het varkenshaasje is de meest malse spier van het varken. Hij bevindt zich in de rug van het varken. Het is een stuk vlees dat weinig vet bevat, waardoor het snel taai wordt op het moment dat je het varkenshaasje op een te hoge temperatuur bereid. Bestrooi de varkenshaas met peper en zout en laat de varkenshaas op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen een mengsel van balsamico azijn en bruine suiker. Het is de bedoeling dat de balsamico azijn stroperig wordt. Gebruik eventueel wat meer azijn of suiker om dit doel te bereiken.
  2. Maak de BBQ klaar voor direct en indirect gebruik op een temperatuur van 200C / 400F. Gooi en handje vol hickory snippers op de hete kolen. Hickory is een zeer intense houtsoort, waardoor het vlees ook met een korte bereidingstijd iets van de smaak over neemt. Grill vervolgens het varkenshaasje boven direct vuur kort aan. Pak vervolgens het varkenshaasje goed in in aluminiumfolie en voeg het mengsel van balsamico azijn en suiker toe. Plaats vervolgens het varkenshaasje terug op het indirecte gedeelte van de BBQ. Draai het vlees in de aluminiumfolie na 5 minuten even om (zorg dus dat je het varkenshaasje goed ingepakt hebt!). Laat het varkenshaasje vervolgens komen tot een kerntemperatuur van 58C / 136F. Dit duurt in totaal ongeveer 10 tot 15 minuten. Haal het vlees vervolgens van de BBQ af en laat het nog 10 minuten rusten in de aluminiumfolie. Het vlees zal in deze periode nog wat na garen. Je wil uiteindelijk een temperatuur bereiken van 62C / 144F. Haal dan pas het vlees uit de aluminiumfolie. Het resultaat moet er ongeveer zo uit zien:
    varkenshaas door Southern Dutch BBQ
  3. Snij de varkenshaas vervolgens in soortgelijke stukken. Het vlees is, als je het goed gedaan hebt, nog lekker rosé van binnen. Dit ziet er dan zo uit:
    varkenshaas door Southern Dutch BBQ
  4. Het zoete van de suiker en de uitgesproken smaak van balsamico azijn vullen elkaar in dit gerecht uitstekend aan. Het is absoluut de moeite waard om eens te proberen. Jim heeft met dit recept niet te veel gezegd! Maak dit recept met bijvoorbeeld Country Style Potatoes.
Deel dit Recept
 
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe